Róże karnawałowe z konfiturą z róży

Przepis i zdjęcie pochodzi z tego bloga. Nieco nie na czasie, ale przyda się na zapas ;)




Z podanych składników długo zagniatać ciasto. Rozwałkować na cienki placek. Wycinać krążki 3 wielkości, np. szklanką, literatką i kieliszkiem. Każdy krążek naciąć w 5 miejscach od brzegu w stronę środka. Należy uważać, aby nie naciąć zbyt mocno żeby róże po upieczeniu się nie łamały. Największy krążek posmarować na środku białkiem, nałożyć mniejszy krążek, również na środku posmarować białkiem i na końcu położyć najmniejszy krążek. Docisnąć na środku. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu najmniejszym krążkiem w dół. Na końcu posypać cukrem pudrem a na środek róży wyłożyć konfiturę.



4 komentarze:

  1. super przepis i super wyglądaja, zapraszam do siebie www.miesoczyryba.cba.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają uroczo i pysznie! Podobne robiłem, ale z ciasta francuskiego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygladają cudownie, napewno sam przygotuje i napiszę jak mi poszło :)

    OdpowiedzUsuń

© polskie blogi kulinarne 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis