Róże karnawałowe z konfiturą z róży
Przepis i zdjęcie pochodzi z tego bloga. Nieco nie na czasie, ale przyda się na zapas ;)
- 1,5 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 1 łyżka spirytusu lub wódki
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
- szczypta proszku do pieczenia
- konfitura z owoców róży Polska Róża lub inna
Z podanych składników długo zagniatać ciasto. Rozwałkować na cienki placek. Wycinać krążki 3 wielkości, np. szklanką, literatką i kieliszkiem. Każdy krążek naciąć w 5 miejscach od brzegu w stronę środka. Należy uważać, aby nie naciąć zbyt mocno żeby róże po upieczeniu się nie łamały. Największy krążek posmarować na środku białkiem, nałożyć mniejszy krążek, również na środku posmarować białkiem i na końcu położyć najmniejszy krążek. Docisnąć na środku. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu najmniejszym krążkiem w dół. Na końcu posypać cukrem pudrem a na środek róży wyłożyć konfiturę.
super przepis i super wyglądaja, zapraszam do siebie www.miesoczyryba.cba.pl
OdpowiedzUsuńWyglądają uroczo i pysznie! Podobne robiłem, ale z ciasta francuskiego.
OdpowiedzUsuńWygladają cudownie, napewno sam przygotuje i napiszę jak mi poszło :)
OdpowiedzUsuńNo szkoda że tak mało masz postów
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie się prezentują, a pewnie jeszcze lepiej smakują.
OdpowiedzUsuń